Ademhalingsmeditatie

‘Gevoelens komen en gaan als wolken aan de hemel. Bewust ademen is mijn anker.’ – Thich Nhat Hanh 

Het lijkt zo eenvoudig. We doen het voortdurend, zonder er bij na te denken. Ademhalen. Alles begint en eindigt met Adem.

De ademhalingsmeditatie is een oefening in het bewust volgen van de ademhaling. Even stil staan in deze hectische wereld.

Voor Meer focus, Meer rust en minder stress.

Je geeft jezelf de opdracht om met je aandacht je adem te volgen. Je blijft met je aandacht bij de bewegingen die ontstaan door de ademhaling in je lichaam.

Soms voel je de adem in je hele lichaam of in ieder geval in je romp; je voelt dat een groot deel van je lichaam “bezig is” met ademhalen.

Hoe meer het je lukt om met je aandacht bij je adem te blijven, hoe boeiender die adem wordt, en hoe aangenamer waarschijnlijk de totale ervaring van het mediteren.

Je volgt je adem zonder je ermee te bemoeien, zoals de ademhaling op dat moment komt en gaat.

Deze focus breng je rust in je lichaam en geest en werkt als een soort filter. Het laat signalen van stress en paniek niet zo goed door, omdat je brein zich maar op een ding tegelijk kan focussen. Niet voor niets krijgt iemand die in paniek is of verkrampt van de pijn te horen: adem in, adem uit, rustig nu maar, ontspan.

Het heeft mij ook enorm geholpen bij mijn experiment om met koud water te douchen, zoals je hebt kunnen lezen in de nieuwe focus. Maar ook bij kleinere stressmomentjes en drempels uit het leven geeft het rust.

Hoe vaker je dit oefent hoe makkelijker het wordt om dit bij dagelijkse prikkels en uitdagingen in  je omgeving toe te passen.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Meer focus

Meer rust

Minder stress

Daar gaat Meditatiekring Deventer over. 

Nuchter, praktisch, licht. 

Juist als je heel druk bent. 

Op dit blog vind je inspiratie, achtergrond informatie en zo af en toe een mooie meditatie om zelf te ervaren. 

Blijf gerust een tijdje, lees mee, doe mee en laat een reactie achter.

Schrijf je in voor de Nieuwe Focus; ons 2 wekelijks E-zine.

Meer Lezen?

lees alle blog posts