Latifameditaie

                                              De zachte en liefdevolle kracht van Latifameditatie                                                    

Ik besta
Ik verlang
Ik hoop
Ik geloof en vertrouw
Ik laat los
Ik heb lief
Ik ben bereid

Latifameditatie helpt je om tot de kern van je bestaan te komen en zo contact te krijgen met wat je nu echt drijft en inspireert.

Lichaam en geest worden bij elkaar betrokken. Daarbij wordt je rechterhand geleid door je linkerhand. Je rechterhand staat voor je werkende en gevende kant en de linkerhand staat door de ontvangende kant.

Ben je linkshandig dan moet je dus tijdens de meditatie het omgekeerde doen. Latifa betekent letterlijk subtiel en in deze meditatie worden met enkele woorden de subtiele, fijnere kwaliteiten van ons leven genoemd.

De meditatie gaat zo:

  1. Ik besta

Bij de eerste stap pak je met je linkerhand je rechterhand en leg je die in je linkerzij. Je spreekt de eerste zin uit: ‘Ik besta’. 

Dit is de basis van alles. Er waren tijden dat je er niet was; er komt een dag dat je er niet meer zult zijn. Maar nu, op dit moment, besta je. Je aanvaardt het leven. Is dat geen wonder? Jouw stem. Jouw lichaam. De ruimte die je inneemt – ja, er is ruimte voor jou. 

  1. Ik verlang

Nu pak je met je linkerhand je rechterhand en breng je hem naar je rechterzij. En je zegt: ‘Ik verlang.’ Wat verlang je? Nu, op dit moment? 

  1. Ik hoop

Met je linkerhand breng je je rechterhand schuin over je borst naar je linkerlong en linkerborst. Daar is de plek van de hoop. ‘Ik hoop’, zeg je hardop. 

Het is de derde stap in de Latifameditatie, en misschien wel de meest ingewikkelde. Hopen maakt kwetsbaar. Je hebt het immers niet in de hand? Hoop maakt onrustig. Moet je dan niet iets dóen? Nee, soms niet. Adem rustig in. Adem langzaam uit. Maak ruimte. En wacht. Tot je vervuld bent van hoop. 

  1. Ik geloof en vertrouw

Met je linkerhand breng je nu je rechterhand naar je rechterlong en je rechterborst. Dit is de plek waar geloof en (zelf)vertrouwen zijn. ‘Ik geloof en vertrouw’, zeg je hardop. De stap van hopen naar vertrouwen is die van onzekerheid naar zekerheid. Geloof en vertrouwen leggen alle ‘ja, maren’ het zwijgen op. Ze stellen gerust, ze sussen, ze troosten. In een diep vertrouwen: het komt goed. 

  1. Ik laat los

Je brengt nu met je linkerhand je rechterhand naar je keel en spreekt de woorden uit: ‘Ik laat los.’ 

Het mooie van de Latifameditatie is hoe de stappen elkaar opvolgen en in elkaars verlengde liggen. Als je gelooft, als je vertrouwen hebt – dan kún je ook loslaten. Of het nu een idee is, een ideaal, een wens of een mens. 

  1. Ik heb lief

Je brengt met je linkerhand je rechterhand naar je hart, midden op je borst, en je spreekt de woorden uit: ‘Ik heb lief.’ 

Er is zo veel om lief te hebben! Jezelf, mensen om je heen, de wereld. Liefhebben wat je de vrijheid hebt gegeven, is de ultieme vorm van liefhebben. Je idee van jezelf loslaten. En dan jezelf liefhebben om wie je bent. 

  1. Ik ben bereid

Bij de laatste stap leg je met je linkerhand je rechterhand even boven je navel, vervolgens vorm je met je handen een kom. Je zegt: ‘Ik ben bereid.’ 

Oorspronkelijk is dit de plaats van de wil. Daaruit volgt de bereidheid. Het is de bereidheid om te ontvangen, maar ook om te geven. Bereidheid om het leven (en de liefde!) door je heen te laten stromen. Mee te drijven met de stroom, af en toe te vechten tegen de bierkaai, het gewoon maar te doen. Waarom? Eenvoudigweg omdat het jóuw leven is. En misschien ook wel uit dankbaarheid, omdat je bestaat. 

Meer focus

Meer rust

Minder stress

Daar gaat Meditatiekring Deventer over. 

Nuchter, praktisch, licht. 

Juist als je heel druk bent. 

Op dit blog vind je inspiratie, achtergrond informatie en zo af en toe een mooie meditatie om zelf te ervaren. 

Blijf gerust een tijdje, lees mee, doe mee en laat een reactie achter.

Schrijf je in voor de Nieuwe Focus; ons 2 wekelijks E-zine.

Meer Lezen?

lees alle blog posts